
Eén van onze klanten, een gepensioneerd echtpaar, kreeg in het najaar van 2012 een bekeuring voor het parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten. De stadswacht die de bekeuring had uitgeschreven vond dat er geen gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar was neergelegd. Het gevolg, een bekeuring van meer dan 300 euro!
Parkeerkaart wel aanwezig
Het slachtoffer van deze bekeuring had de parkeerkaart echter wel geplaatst. Wat wil het nu, de parkeerkaart was op de zitting van de stoel gevallen, waarschijnlijk door het dichtslaan van het portier. Nu zou je normaal zeggen, nou dat is dan jammer, maar wij vroegen voor onze klant de foto’s op die de BOA zou hebben gemaakt. Wat blijkt, op de foto’s is duidelijk zichtbaar dat deze parkeerkaart op de bijrijdersstoel ligt!
Officier van justitie negeert bewijs
Natuurlijk kan iedereen een foutje maken, dus ook deze BOA. Je zou verwachten dat dit uiteraard door de officier van justitie recht zal worden gezet. Het tegendeel is echter het geval. Een half jaar na de overtreding stelt de officier van justitie geen reden te zien om af te wijken van de verklaring van de BOA.
Uiteraard vielen wij bijna van onze stoel, want naast dat er geen motivering voor gegeven wordt, was het overduidelijk dat de parkeerkaart zichtbaar op de stoel lag.
Op dat punt zit er voor dit echtpaar helaas niets anders op dat de bekeuring te betalen, want anders kun je je zaak niet aan de rechter voorleggen.
Dwaling van de rechtbank
De rechter oordeelde een jaar later dat de bekeuring nog niet was voldaan en de zaak daarom niet behandeld kon worden.
Nu werd deze zaak aan het gerechtshof voorgelegd, want de boete was netjes op tijd voldaan. Het gerechtshof vernietigde de uitspraak van de rechtbank en oordeelde dat de rechtbank de zaak opnieuw moest beoordelen.
Veel tijd verloren gegaan
Uiteraard ging hier weer enige tijd overheen, maar uiteindelijk kwam de rechtbank tot het oordeel dat de bekeuring inderdaad onjuist was.
Na ruim drie jaar procederen kreeg dit gepensioneerde echtpaar hun geld terug.
Waarom?
Wij vragen ons echter af waarom dit soort zaken niet direct opgelost kunnen worden. Deze zaak staat helaas niet op zichzelf, maar wij zien dit regelmatig in onze praktijk. Het lijkt erop dat bezwaren altijd worden afgewezen omdat veel burgers niet de stap naar de rechter zullen wagen.
Volgens ons kan dit systeem maar op één manier gestopt worden en dat is als iedereen tegen elke boete bezwaar maakt en doorpakt naar de rechter.